Welkom op mijn site, ik ben Rob van Opbergen en kweek sinds een aantal jaren vogels. Ik heb een grede interesse en kweek verschillende soorten van tropen tot parkieten. Mijn interesse gaat dit moment uit naar roodvoorhoofdkakariki's en bourkes parkieten en hun mutaties. Na mijn verhuizing hoop ik meerdere soorten te kunnen huisvesten. Het kweken van vogels is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader Wim van Opbergen kweekt al jaren vogels. Ook hij is breed georienteerd en heeft op dit moment een grote collectie van verschillende vogelsoorten te weten:
Papegaai-, masker- en gouldamadines, timorzebravinken, cubavinkjes, glosters, zwartkopsijsjes, agapornissen, turquoisine en bourkes parkieten.
Dit gedeelte van de site gaat over de roodvoorhoofdkakariki. Deze parkieten met de grootte van een valkparkiet komen uit Nieuw Zeeland en zijn geweldige vogels om in de voliere of kamer te houden. Ze zijn nieuwsgierig, zeer makkelijk tam te maken, niet luidruchtig, zeer levendig en winterhard. Ze gedragen zich op de grond als kippen door met hun poten de aarde om te spitten. Stukjes appel worden met een pootje beetgepakt en uit de poot gegeten zoals ook papagaaien doen. Op het internet wordt de te halen leeftijd in gevangenschap gesteld op ca 5 tot 7 jaar. Mijn ervaringen gaan tot 7 jaar en de vogels zijn dan nog vruchtbaar. Contacten in Nieuw Zeeland beweren dat deze vogels in gevangenschap 20 jaar kunnen halen en tot hoge leeftijd vruchtbaar blijven.
De verschillende soorten kakariki's zijn met uitsterven bedreigd of reeds uitgestorven. Er zijn buiten Nieuw Zeeland maar 2 soorten te verkrijgen, de geelvoorhoofdkakariki en de roodvoorhoofdkakariki. Deze vogels zijn van nature geheel groen met een aantal blauwe slagpennen. Ze zijn te onderscheiden door het feit dat de geelvoorhoofd maar een kleine rode streep en een gele vlek boven de snavel vertoont waar de roodvoorhoofd alleen een grote rode vlek heeft en een rode wangvlek. Helaas weten vele liefhebbers dit niet en zijn de soorten onderling gekruisd waardoor de rode vlekken van de meeste roodvoorhoofdkakariki's meer een oranje vlek geworden zijn.
Deze site gaat voornamelijk over de roodvoorhoofdkakariki. Via mijn pagina met links kunt u ook informatie over de geelvoorhoofd vinden.
Mijn voorkeur gaat uit naar de goudgele of ook wel genoemd goldcheck, goldcheeked, goldscheck of gold gescheckt. Bij mij zijn dit dubbelfactorig dominant bonte vogels. Ik vindt het een uitdaging om deze vogels diep geel met een strakke rode pet te kweken zonder dat er nog een groen veertje in voorkomt. Ook heb ik nu een combinatie van lutino en dubbelfactorig dominant bont (rode ogen) die net zo geel is maar zuiver geel vererft.
Verder heb ik ook een paar andere mutaties aangeschaft om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Ik hoop op deze site wat meer praktische kennis te bieden over de wijze waarop ik deze vogels houd, kweek en tentoonstel.